Φιλοξενία ιστοσελίδας σε server με δίσκο NvMe

Ήρθε η ώρα να αποκτήσετε τη νέα σας φιλοξενία και σίγουρα η επιλογή του υλικού (hardware) κρύβει πολλά ερωτηματικά. ΤΟ ερώτημα αυτό είναι εξίσου κρίσιμο κατά την αφορά ενός Dedicated Server ή ενός Semi-Dedicated server.

Συνήθως δίνουμε μεγάλο βάρος στο επεξεργαστή, που αποτελεί τον εγκέφαλο του νέου συστήματος και τη μνήμη που είναι εξαιρετικά σημαντική για τη λειτουργία του server

Ειδικότερα αν πρόκειται να στεγάσετε ιστοσελίδες WordPress, θα πρέπει να επιλέξετε server με μεγαλύτερη μνήμη. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που μπορεί να είναι εξίσου κρίσιμο είναι ο δίσκος. Κατά την επιλογή του δίσκου της φιλοξενίας μας θα πρέπει να αποφασίσουμε για τη χωρητικότητα που έχει να κάνει με το μέγεθος της ιστοσελίδας μας. Αν στη φιλοξενία μας σκοπεύουμε να ανεβάσουμε μεγάλο όγκο περιεχομένου (π.χ. φωτογραφίες, αρχεία pdf κλπ), τότε θα πρέπει να επιλέξουμε αρκετό χώρο, για να μπορεί να φιλοξενηθεί χωρίς πρόβλημα όλο μας το περιεχόμενο. Φυσικά πριν την αγορά ενός server θα πρέπει να ελέγξετε και το κόστος, το οποίο αλλάζει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που θα επιλέξετε.

Τα τελευταία χρόνια, στην εξίσωση έχει προστεθεί και η τεχνολογία του δίσκου που θα επιλέξετε. Στο παρελθόν η μοναδική μας επιλογή ήταν ο κλασσικός σκληρός δίσκος (HDD). Κατά τη διαδρομή μας μέχρι σήμερα οι ταχύτητες των δίσκων HDD αυξήθηκαν και επίσης η χωρητικότητα αυξήθηκε. Έτσι δεν θα αποτελούσε καθόλου ακριβή λύση να επιλέξουμε ένα server με 1 ή περισσότερα TBytes σκληρού δίσκου ή πολλαπλούς δίσκους με ανάλογες χωρητικότητες.

Αυτή τη στιγμή οι τεχνολογίες δίσκων που κυριαρχούν είναι HDD, SSD και NVMe. Στη συνέχεια του άρθρου θα δούμε τις σημαντικές διαφορές και τα σημεία που θα πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή του δίσκου σας.

Τύποι σκληρών δίσκων server

Σκληρός δίσκος HDD

Η παλαιότερη από όλες τις τεχνολογίες βασισμένη σε κινούμενα μέρη και ηλεκτρομανγητική αποθήκευση πάνω σε μεταλλικές πλάκες. Η πρώτη διάταξη σκληρού δίσκου αντίστοιχης τεχνολογίας μας πηγαίνει πίσω στο 1957 χρονιά κατά την οποία η IBM χρησιμοποίησε τη συγκεκιμένη τεχνολογία σε δίσκο μεγέθος μεγαλύτερο από ένα σημερινό ψυγείο και χωρητικότα που θα κάλυπτε ένα μουσικό κομμάτι mp3. Ευτυχώς η διάσταση και η χωρητικότητα άλλαξα δραμματικά, υπερ του χρήστη, αλλά οι ταχύτητες δεν ανέβηκαν όσο θα θέλαμε, με βάση τις ανάγκες του σύγχρονου χρήστη. Έτσι βρισκόσμαστε σε μέγιστη ταχύτητα 270 MB/s, αλλά χωρητικότητες που μπορεί να ξεπερνούν τα 18Tbytes. Οι δίσκοι της συγκεκριμένης κατηγορίας αποτελούν την καλύτερη επιλογή αν χρειάζεστε οικονομική λύση για αποθήκευση δεδομένων μεγάλου όγκου (π.χ. backup disks).

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε σε Αγγλική γλώσσα ένα σχετικά σύντομο βίντεο που εξηγεί τη λειτουργία ενός δίσκου HDD

Δίσκος SSD (Μονάδες δίσκου στερεάς κατάστασης)

Οι δίσκοι SSD εμφανίστηκαν το 1991 και βασίζονται σε αποθηκευση των δεδομένων σε διατάξεις µνήµης NAND flash σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που αποθηκεύονται τα δεδομένα σε ένα USB flash disk. Η ταχύτητα ανάγνωσης-εγγραφής ενός δίσκου SSD είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον παλιότερο σκληρό δίσκο, καθώς μπορεί να φτάσει τα 550 Mb/s, δηλαδή 2 με 5 φορές γρηγορότεροι από τους δίσκους SSD.
Το μειωνέκτημα είναι ότι οι διαθέσιμες χωρητικότηες είναι μικρότερες και το κόστος μεγαλύτερο. Παρόλλα αυτά βλέπουμε προοδευτικά ότι και οι χωρητικότητες αυξάνονται και το κόστος χαμηλώνει.

Δίσκοι NVMe: Non-Volatile Memory Express

Παρουσιάστηκε στη μορφή που μοιάζει αρκετά στη σημερινή το 2013, και σήμερα είναι ο ταχύτερος τύπος που διατίθεται στην αγορά. Με παρόμοια τεχνολογία με αυτή των δίσκων SS και τεχνολογία αποθήκευσης flash που δεν επίσης δεν περιέχει κινούμενα μέρη. Το “NVM” σημαίνει μη πτητική μνήμη, μια μνήμη που μπορεί να αποθηκεύσει τα δεδομένα σας ακόμη και μετά την κατάργηση του ρεύματος. Εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την ίδια αρχιτεκτονική με τους SSD, αλλά συνδέεται απευθείας με τη μητρική πλακέτα μέσω υποδοχής PCI express. Ως εκ τούτου, το μικρό γράμμα “e” στο τέλος. Οι ταχύτητες ανεβαίνουν έως και 32 GB/s, με τη χρήση της νεότερης σύνδεσης PCIe 4.0.
Όπως και στους SSD έτσι και εδώ το κόστος είναι μεγαλύτερο και οι χωρητικότητες μικρότερες. Παρόλλα αυτά αποτελούν ιδανική λύση για servers (και υπολογιστές) με υψηλές απαιτήσεις.

Στο παρακάτω βίντεο (με ελληνικούς υπότιτλους) μπορείτε να δείτε τις αρχές λειτουργίας των δίσκων NvMe

Στο παρακάτω διάγραμμα θα δείτε μια σύγκριση ανάμεσα στις ταχύτηες των 3 κατηγοριών δίσκων και των διαθέσιμων χωρητικοτήτων.

Ταχύτητες δίσκων server
Ταχύτητες δίσκων

H Focus On Web παρέχει λύσεις φιλοξενίας ιστοσελίδων με δυνατότητα επιλογής τόσο HDD αν επιθυμείτε πολύ μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, όσο SSD και NvMe αν δίνετε βάρος στις επιδόσεις. Δείτε τα διαθέσιμα πακέτα μας εδώ:

Dedicated servers: https://focusonweb.gr/dedicated-hosting/
Semidedicated Servers: https://focusonweb.gr/semi-dedicated-hosting/

Αν χρειαστείτε βοήθεια στη λήψη της απόφασης μας μπορούμε να σας παρέχουμε προσωποιπημένη δωρεάν συμβουλευτική με στόχο την καλύτερη δυνατή επιλογή σας.