Πως το Yoast SEO βοηθάει την ιστοσελίδα μου

Αν έχετε ιστοσελίδα σίγουρα θα έχετε έρθει σε επαφή με τον όρο SEO ο οποίος αναφέρεται στη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας, αναφορικά με την απόδοση της στις μηχανές αναζήτησης (π.χ. Google).

Αν, για παράδειγμα, διαθέτετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που πουλάει έπιπλά στην Θεσσαλονίκη, θέλετε όταν κάποιος αναζητήσει «Έπιπλα στη Θεσσαλονίκη» να σας βγάζει πρώτους. Αν πετυχαίνετε κάτι τέτοιο, τότε η ιστοσελίδα σας είναι σε μεγάλο βαθμό πετυχημένη και μάλλον έχει καλό SEO.

Το Yoast SEO είναι ένα πρόσθετο της πλατφόρμας WordPress που βοηθάει στη βελτίωση της κατάταξης του ιστότοπού σας στις μηχανές αναζήτησης. Για να γίνει αυτό το Yoast SEO χρησιμοποιεί τίτλους και λέξεις κλειδιά ιστότοπού σας, τα οποία χρησιμοποιεί κατάλληλα, στοχεύοντας σε ένα πρώτο βήμα βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας σας.

Τι είναι το SEO;

Το SEO σημαίνει “βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης”. Με απλά λόγια, είναι η διαδικασία βελτίωσης της ιστοσελίδας σας για να αυξήσετε την θέση της στα οργανικά αποτελέσματα (άρα όχι στις διαφημίσεις) όταν οι χρήστες αναζητούν στην Google, το Bing και άλλες μηχανές αναζήτησης προϊόντα ή υπηρεσίες που σχετίζονται με την επιχείρησή σας. Όσο καλύτερη είναι η κατάταξη σας στα αποτελέσματα αναζήτησης, τόσο πιο πιθανό είναι να τραβήξετε την προσοχή και να προσελκύσετε πελάτες στην επιχείρησή σας.

Η λειτουργία του SEO δεν περιορίζεται μόνο σε προσθήκες τίτλων και λέξεων κλειδιών. Αντίθετος είναι μια χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία που λαμβάνει υπόψη πολύ μεγάλο αριθμό παραμέτρων και κατά πόσο αυτές αποδίδουν καλά στον τρόπο λειτουργίας των μηχανών αναζήτησης, ο οποίος με τη σειρά του περιγράφεται από έναν επίσης πολύπλοκο (και μυστικό) αλγόριθμο.

Τι είναι το YoastSEO;

Στο παρελθόν ένα σημαντικό μέρος της κατασκευής της ιστοσελίδας ήταν η προσθήκη των τίτλων, των λέξεων κλειδιών και γενικότερο αυτού που αποκαλούμε μέτα-περιγραφών. Όλες αυτές οι πληροφορίες συνήθως τοποθετούνταν χειροκίνητα με κώδικα HTML στην αρχή της σελίδας σας και στόχο είχαν να διαβαστούν από τις μηχανές αναζήτησης για να γνωρίζουν το περιεχόμενο της κάθε σελίδας.
Το Yoast SEO είναι μια προσθήκη WordPress που σας βοηθά να καταχωρήσετε τις πληροφορίες της ιστοσελίδας σας χωρίς να γνωρίζεται τίποτα από HTML ή μέτα-περιγραφές. Απλά καταχωρείτε τις πληροφορίες στα κατάλληλα πεδία και το πρόσθετα θα κάνει την υπόλοιπη εργασία. Κατά την καταχώρηση αλλά και μετά την καταχώρηση το YoastSEO θα σας κατευθύνει έτσι ώστε να κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις, αν χρειαστεί. Για παράδειγμα αν ο τίτλος της σελίδας σας περιέχει περισσότερους από 55 χαρακτήρες, θα λάβετε οπτική ενημέρωση για να παραμείνετε εντός ορίων.

Οδηγός SEO μέσω του YoastSEO

Με την εγκατάσταση του προσθέτου στον ιστότοπό σας, το YoastSEO θα εμφανιστεί σε καθεμία από τις σελίδες και τις αναρτήσεις που έχετε δημιουργήσει, αυτόματα, χωρίς να κάνετε εσείς κάποια ενέργεια. Το Yoast SEO αναλύει το περιεχόμενο της σελίδας και παρέχει προτάσεις για το πώς να το βελτιώσετε.
Μέσω του προσθέτου μπορείτε να δείτε βαθμολογία, η οποία θα σας κατευθύνει για τυχόν προβλήματα και πιθανές βελτιώσεις.

Τα βασικά οφέλη και τα εργαλεία του Yoast SEO

Είτε έχετε τη δωρεάν είτε επί πληρωμή έκδοση του plugin, μπορείτε να πετύχετε αρκετά σημαντικά πράγματα. Μερικά από τα βασικά σημεία είναι:

Φράση κλειδί

Η εστίαση στη φράση – κλειδί είναι αυτό που περιγράφει με ελάχιστες λέξεις το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας (π.χ. έπιπλα Θεσσαλονίκη). Η φράση-κλειδί θα σας οδηγήσει στην καταχώρηση του τίλτου και των λέξεων κλειδιών που θα βρείτε στη συνέχεια της ενότητας του YoastSEO.

Εάν η φράση κλειδί είναι «έπιπλα Θεσσαλονίκη» τότε ο τίτλος σας θα μπορούσε να είναι «Παπαδόπουλος – Έπιπλα, τραπέζια, σαλόνια από το 1960 στη Θεσσαλονίκη». Όσο πιο συγκεκριμένος μπορείτε να είστε, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχετε να εμφανιστείτε ψηλότερα στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Όπως θα δείτε στην προηγούμενη φωτογραφία οι λέξεις της φράσης κλειδί εμφανίζονται, τόσο στον τίτλο, όσο και στην περιγραφή.
Αυτό είναι ένα θετικό ξεκίνημα για την καλή αξιολόγηση σας στις μηχανές αναζήτησης (προσοχή όμως είναι απλά το βασικό ξεκίνημα).

Προεπισκόπηση Google

Αυτή η ενότητα εμφανίζει μια προεπισκόπηση του τρόπου εμφάνισης του ιστότοπού σας στα αποτελέσματα αναζήτησης. Κάνοντας κλικ στην Επεξεργασία αποσπάσματος, μπορείτε να προσαρμόσετε την ετικέτα τίτλου και τη μετα-περιγραφή αυτής της σελίδας. Το εργαλείο σάς βοηθά να εστιάσετε στο γράψιμο έχοντας κατά νου τις λέξεις-κλειδιά σας.

Αναγνωσιμότητα

Οι μηχανές αναζήτησης δίνουν μεγάλη σημασία στις λέξεις-κλειδιά αλλά αξιολογούν σημαντικά και την εμφάνιση, ειδικά σε φορητές συσκευές (κινητά, tablet). Αυτό σημαίνει ότι η σελίδα σας πρέπει επίσης να διαβάζεται καλά από οποιονδήποτε επισκέπτη. Το Yoast SEO ανιχνεύει προβλήματα και παρέχει προτάσεις βελτίωσης ακόμα και μέσω συνδέσμων με πληροφορίες για τον τρόπο αντιμετώπισης πιθανών προβλημάτων.

Είναι σημαντική η χρήση του Yoast SEO;

Ακόμα κι αν δεν είστε πολύ εξοικειωμένοι με τις βέλτιστες πρακτικές SEO, η χρήση του Yoast SEO, στις σελίδες σας θα σας κατευθύνει προς μια σωστά δημιουργημένη ιστοσελίδα, με αυξημένες πιθανότητες να εμφανιστεί ψηλά στις μηχανές αναζήτησης. Η χρήση του YoastSEO θα σας βοηθήσει να εργαστείτε παραγωγικά και να πειραματιστείτε σε αλλαγές και βελτιώσεις, που ενδεχομένως να σας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Σε όλες σας τις ενέργειες που αφορούν το SEO δεν θα πρέπει να ξεχνάτε τη σημαντικότητα του περιεχομένου σας. Η Google θέλει προτότυπο και ποιοτικό περιεχόμενο.

Content is the King!