Δωρεάν ιστοσελίδα WordPress

Ένα ερώτημα που συναντάμε αρκετά συχνά, έιναι αν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ιστοσελίδα WordPress.
Η απάντηση είναι, ναι, αρκεί να έχουμε μερικές βασικές γνώσεις και πρόσβαση σε κάποιους απαραίτητους υπολογιστικούς πόρους.

Το WordPress είναι ίσως το δημοφιλέστερο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS). Μπορείτε να διαβάσετε μερικές χρήσιμες πληρφορίες για το WordPress στο άρθρο μας: Τι είναι το WordPress;

Πως ξεκινάμε;

Το πρώτο μας βήμα είναι να κατεβάσουμε τα απαραίτητα αρχεία μέσω της ιστοσελίδας https://el.wordpress.org/download/ Όπως θα δείτε το περιβάλλον της ιστοσελίδας είναι πλήρως εξελληνισμένο όπως επίσης και η εφαρμογή (έχουμε δυνατότητα να επιλέξουμε όποια γλώσσα επιθυμούμε κατά την εγκατάσταση.

Το δεύτερο βήμα είναι η δημιουργία ή η χρήση ενός περιβάλλοντος server στο οποίο θα εγκαταστήσουμε το WordPress. Στις ιστοσελίδες που βλέπουμε Online το περιβάλλον αυτό είναι ο server που συνήθως παρέχεται από κάποια εταιρία Web Hosting όπως η Focus On Web. Αν σας ενδιαφέρει η αγορά ενός πακέτου φιλοξενίας WordPress μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα εδώ. Οι ελάχιστες απαιτήσεις για τη λειοτυργία του wordpress, τις οποίες θα πρέπει να έχετε εξασφαλίσει είναι: https://el.wordpress.org/about/requirements/

Αφού εξασφαλίσουμε τη λειτουργία του web server μας θα χρειαστεί να ανεβάσουμε το συμπιεσμένο αρχείο που καταβάσαμε νωρίτερο, μέσω κάποιας εφαρμογής FTP (π.χ. Filezilla). Τις πληροφορίες πρόσβασης μπορείτε να τις προμηθευτείτε από τον πάροχο της φιλοξενίας σας. Τέλος θα χρειαστεί να αποσυμπιέσετε το αρχείο zip.

Το τελευταίο βήμα πριν την εγκατάσταση είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων MySQL η οποία είναι απαραίτητη για την καταχώρηση των πληροφοριών σας. Στην βάση δεδομένων καταχωρούνται σημαντικές πληροφορίες για την εγκατάσταση της εφαρμογής αλλά και οι πληροφορίες που θα καταχωρήσετε κατά τη λειτουργία της ιστοσελίδας σας (π.χ. τα άρθρα σας, οι κωδικοί χρηστών, τα προϊόντα σας και πολλές άλλες πληροφορίες).

Εγκατάσταση

΄Εχοντας ανεβάσει όλα τα αρχεία στον web server μας είμαστε έτοιμοι για την εγκατάσταση. Απλά θα πρέπει να επισκεφτούμε το URL που έχει ρυθμιστεί ως δημόσιο ή public URL για να ξεκινήσει η πολύ απλή διαδικασία της εγκατάστασης.

Με την είσοδο μας στην εγκατασταση η εφαμρογή μας καλωσορίζει όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.

Στο αμέσως επόμενο βήμα θα πρέπει να καταχωρήσουμε τις πληρφορίες σύνδεσης της βάσης δεδομένων που δημιουργήσαμε σε προηγούμενο στάδιο. Αν τα στοιχεία είναι λάθος η εφαρμογή θα μας ενημερώσει για την αδυναμία σύνδεσης. Αν η καταχώρηση γίνει σωστά και το βήμα ολοκληρωθεί η επιτυχία η εφαρμογή θα έχει εγκατασταθεί με επιτυχία. Το τελευταίο βήμα είναι η καταχώρηση των πληρφοριών της ιστοσελίδας και του διαχειριστή.

Ολοκληρώνοντας αυτό το βήμα, η εγκατάσταση έχει ολοκληρωθεί και μπορούμε εύκολα να μεταβούμε στη νέα μας σελίδα ή στη διαχείριση. Οι δύο σύνδεσμοι εμφανίζονται στο τελευταίο στάδιο της εγκατάστασης εφ ‘οσον όλα έχουν κυλίσει ομαλά.

Έτσι έχετε δημιουργήσει πλέον μια WordPress ιστοσελίδα κάνοντας ένα μικρό, αλλά βασικό βήμα για την Online παρουσία σας.

Αυτό ήταν;

Η αλήθεια είναι ότι έχετε στα χέρια σας μια ιστοσελίδα WordPress αλλά για να φτάσετε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο εμφάνισης και λειτουργίας θα χρειαστείτε αρκετή δουλειά ακόμα. Τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να σας απασχολήσουν είναι:

  • Βελτίωση της εμφάνισης μέσω ενός θεματικού (template) που μπορείτε να αγοράσετε ή να βρείτε ακόμα και δωρεάν (μπορείτε να βρείτε επιπλέον πληροφορίες για την εγκατάσταση ενός template σε επόμενο άρθρο μας).
  • Βελτίωση της λειοτυργικότητας με την βοήθεια πρόσθετων (plugins) που στην πλειονότητα τους είναι δωρεάν.
  • Καταχώρηση περιεχομένου
  • Ασφάλεια εφαρμογής

Σας φαίνεται δύσκολο; Μπορούμε να βοηθήσουμε

Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται δύσκολα και είστε πλεγμένοι ανάμεσα σε web server, mysql, filezilla και πολλά από αυτά που διαβάσατε, μπορούμε να σας βοηθήσουμε!

Με τα πακέτα φιλοξενίας που παρέχουμε εντελώς δωρεάν:

  • Εγκατάσταση και παραμετροποίηση WordPress
  • Εκτέλεση ρυθμίσεων ασφάλειας εφαρμογής
  • Εγκατάσταση των βασικότερων plugins (και όσον μας ζητήσετε)
  • Εγκατάσταση template της επιλογής σας
  • Αυτόματο backup…σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά όσο εσείς γνωρίζετε τον κόσμο του διαδικτύου.
  • Φιλική υποστήριξη και συμβουλές για οτιδήποτε έχει να κάνει με την online παρουσία σας.

Leave a Reply